Kennisatelier

Tijdens het eerste kennisatelier van het OCD op 5 maart 2020 werd door zo'n 30 aanwezigen levendig gesproken over het vertrouwen in de lokale overheid.Het verslag en de presentaties vindt u hier.

Hoe kan het vertrouwen in de lokale overheid worden vergroot?

Introductie sprekers

Dr. Jannes Blokstra (gemeente Zwijndrecht) - Eind december is Jannes Blokstra van de gemeente Zwijndrecht bij Jurian Edelenbos (Erasmus Universiteit) gepromoveerd op een onderzoek naar vertrouwen in het lokaal bestuur. Jannes onderzocht wat het vertrouwen in de gemeente bepaalt en daarmee hoe het te verbeteren is. Responsief bestuur en beeldvorming zijn de twee belangrijkste factoren.

Prof. Dr. Paul Dekker (SCP) - Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) meet ieder kwartaal het vertrouwen in de regering (en andere instituties) van burgers en hun opvattingen over maatschappelijke en politieke kwesties. Paul Dekker zal vertellen over de methode en uitkomst  van dit Continu Onderzoek Burgerperspectieven en de ontwikkeling van het vertrouwen. Wat heeft de Haagse politiek van dit onderzoek van het SCP geleerd?

Programma & inhoud

Wat is het effect van een kritische oppositie? Bepalen de prestaties van de gemeente ook in grote mate het vertrouwen? En kun je als bestuurder beter luisteren naar inwoners of naar ambtenaren? Tijdens het kennisatelier gaan we in op deze en nog meer vragen.