Info-graphic verkiezingsuitslagen Drechtsteden 2019

Het Onderzoekcentrum Drechtsteden maakte een info-graphic van de opvallende uitslagen voor het Europees Parlement in de regio Drechtsteden. Ook hier won de PvdA, maar in de regio zouden ze niet de grootste partij zijn geworden.

De conclusies op een rij

  • FvD won in de provincie ZH de verkiezingen voor De Provinciale Staten. Met 11 zetels werden ze groter dan de VVD (10 zetels). Ook in de regio Drechtsteden haalde FvD veel stemmen.
  • Bij de vorige verkiezingen voor de Provinciale Staten in 2015 kreeg in de Drechtsteden de PVV nog de meeste stemmen. Die partij leverde nu veel stemmen in. Dat geldt ook voor de meeste andere partijen die minder stemmen dan de vorige keer haalden. GroenLinks is hierop de opvallendste uitzondering. Landelijke trends blijken bij deze verkiezingen duidelijk te overheersen.
  • In Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam behalen van oudsher de SGP en ChristenUnie veel stemmen.
  • Ten opzichte van de vorige verkiezingen voor de Provinciale Staten in 2015 is de opkomst gestegen. In Zuid-Holland ging bijna 55% van de kiesgerechtigden stemmen. Binnen de Drechtsteden ligt de opkomst in Alblasserdam, Hardinxveld-Giessendam en Hendrik-Ido-Ambacht daar nog ruim boven; in Zwijndrecht is de opkomst het laagst.