Uitslagen Drechtsteden verkiezing Tweede Kamer 2021

De opkomst voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer van 17 maart 2021 was redelijk hoog, hoger dan verwacht. Gemiddeld in Nederland kwam de opkomst op 79,3%, dat is lager dan de opkomst bij de vorige verkiezingen in 2017, toen 81,4% opkwam.

De VVD is de grootste partij gebleven en won één zetel. D66 won vijf zetels en werd de tweede partij in grootte. PVV verloor drie zetels, maar blijft met 17 zetels de derde in grootte. Forum voor Democratie won zes zetels, terwijl GroenLinks zes en de SP vijf zetels verloren. Daarnaast komen vier nieuwe partijen de Tweede Kamer in. JA21 en VOLT haalden beide drie zetels en BIJ1 en de BoerBurgerBeweging haalden beide één zetel.

In deze factsheet zijn de uitslagen van de gemeenten in de regio Drechtsteden op een rij gezet.

Samenvatting/ conclusies

De regio wordt bij deze verkiezingen bijna helemaal "blauw". Alleen in Hardinxveld-Giessendam behaalt een andere partij, namelijk de SGP, de meeste stemmen. 

Het aandeel stemmen op de PVV en Forum voor Democratie in de regio ligt iets hoger dan in Nederland (samen 17% in de regio t.o.v. 16% gemiddeld). 

Buiten het relatief groot aandeel stemmers op SGP (7,7% t.o.v. 2,1% in Nederland) en Christen Unie (7,4% t.o.v. 3,4% gemiddeld) volgt de regio het landelijk beeld. De opkomst ligt in de Drechtsteden op gemiddeld 77,5% en is iets lager dan het Nederlands gemiddelde.