Louter benchmarken

Onderzoeksresultaten van de Drechtstedengemeenten worden geregeld afgezet tegen het gemiddelde van de regio. Als Onderzoekcentrum Drechtsteden doen we dat zelf vaak niet anders. Gezien de bestuurlijke samenwerking en de ligging van de gemeenten ligt dit ook zeker voor de hand. Maar lijken de Drechtstedengemeenten ook inhoudelijk op elkaar? Bureau Louter publiceerde medio juni 2016 De bijzonderheidskaart van Nederland. Hiermee wordt voor gemeenten duidelijk op welke tien andere gemeenten ze het meest lijken. Nuttige input om beter te benchmarken?

Samenvatting en conclusies

Wat kunnen we leren uit de analyse en Top-10's van Bureau Louter? Het is voor Drechtstedengemeenten niet altijd even logisch om te benchmarken met het regionale gemiddelde. Elke gemeente, met uitzondering van Hardinxveld-Giessendam, heeft weliswaar minimaal één gemeente uit de regio in de eigen Top-10 staan, maar dit zijn er nooit meer dan drie. Drechtstedengemeenten lijken soms meer op andere Zuid-Hollandse gemeenten. Drechtstedengemeenten laten zich dan ook het beste vergelijken met één of meerdere Drechtstedengemeente aangevuld met, mede beïnvloedt door het onderwerp, andere gemeenten. Die gemeenten hebben we middels deze factsheet geïdentificeerd:

  • Papendrecht, Alblasserdam en Sliedrecht laten zich het beste met elkaar en Zwijndrecht vergelijken. De twee eerstgenoemde gemeenten kunnen dit aanvullen met de Zuid-Hollandse gemeenten Krimpen a/d IJssel, Alphen a/d Rijn, Barendrecht en Zuidplas. Sliedrecht kijkt verder naar het oosten (Leerdam, Gorinchem).
  • Hendrik-Ido-Ambacht kijkt ook naar Krimpen a/d IJssel, Alphen a/d Rijn, Barendrecht en Zuidplas, alsmede naar de regiogemeenten Papendrecht en Alblasserdam.
  • Zwijndrecht kan beter kijken naar Dordrecht en Papendrecht en middelgrote Zuid-Hollandse gemeenten (Leerdam, Capelle a/d IJssel, Gorinchem).
  • Dordrecht en Hardinxveld-Giessendam staan het verst af van het 'Drechtsteden-gemiddelde' en doen er goed aan om buiten de deur te kijken. Hoewel Dordrecht kan kijken naar Zwijndrecht, lijken het vooral veel op andere grotere gemeente – wat goed aansluit bij hun traditie om te kijken naar de G32. Voor Hardinxveld-Giessendam is het meeste maatwerk nodig om tot geschikte benchmark-gemeenten te komen.