RTV Dordrecht anno 2022

RTV Dordrecht is de lokale omroeporganisatie in de gemeente Dordrecht. Zij verzorgt lokale programma's en informatie op televisie, radio en online media (website, app, Facebook, YouTube, Twitter en Instagram). Begin juli 2022 dient RTV Dordrecht de beleidsplannen in voor de nieuwe licentieaanvraag over de jaren 2022-2027. Voor deze beleidsplannen is actuele input gewenst over de bekendheid, waardering en het gebruik van RTV Dordrecht. In deze factsheet leest u de resultaten van het onderzoek onder inwoners van Dordrecht. De resultaten zijn niet vergelijkbaar met het laatste onderzoek in 2016, omdat de vraagstelling afwijkt.

Belangrijkste conclusies uit het onderzoek

  • Onder inwoners is de interesse in lokaal nieuws aanzienlijk: twee op de drie hebben veel interesse in nieuws uit en over Dordrecht. Momenteel zijn de huis-aan-huisbladen (68%) de primaire bron van informatie voor lokaal nieuws, gevolgd door sociale media (49%) en RTV Dordrecht (26%).

  • Bijna alle Dordtenaren (96%) kennen RTV Dordrecht. Met name het TV-kanaal (90%), Drechtstad FM (61%) en de website (56%) zijn bekend. 

  • Twee op de drie inwoners worden op jaarbasis door één van de kanalen van RTV Dordrecht bereikt. De hoofdmoot hiervan wordt bereikt via het TV kanaal (59% keek in het afgelopen jaar naar RTV Dordrecht). 

  • Het weekbereik (het aandeel dat afgelopen zeven dagen minimaal één keer heeft gekeken) van de tv-zender ligt op 16%. Andere kanalen hebben een beduidend lager weekbereik. 

  • Op de TV-zender is het Nieuws het meest bekende programma, gevolgd door programma’s als het weekoverzicht, Rondje Dordt en Op Pad met Ad. Deze worden ook relatief goed bekeken. Ook de verslagen van evenementen, zoals de intocht van Sinterklaas en Koningsdag, trekken veel kijkers.

  • Men bezoekt de website van RTV Dordrecht met name om (lokaal) nieuws op te zoeken. De aanpassingen die onlangs op de website zijn doorgevoerd worden door een overgrote meerderheid gewaardeerd. De content op de sociale media wordt door de gebruikers beoordeeld met een 7,0.

  • De inwoners vinden dat vooral nieuws en actualiteiten uit de wijk of de stad meer aandacht mogen krijgen. Ook in de historie van Dordrecht is meer dan de helft zeer geïnteresseerd.

  • Inwoners onder de 35 jaar kennen een duidelijk ander mediagedrag dan oudere inwoners: zij kijken minder frequent televisie en luisteren minder radio. Instagram en YouTube worden juist vaker gebruikt. Hun interesse in lokaal nieuws ligt beneden het gemiddelde, maar als zij dit nieuws tot zich nemen is het meestal via social media en websites. Gevraagd naar thema’s die hen zouden interesseren in TV-programma’s op RTV Dordrecht komen met name thema’s als evenementen, jongeren, uitgaansleven en filmpjes van ‘gewone’ Dordtenaren naar voren.