Spring naar inhoud

Bevolkingsprognose tot 2030: vooral meer alleenstaande ouderen

plaatjeHet Onderzoekcentrum Drechtsteden heeft de gevolgen van de laatste Primos bevolkingsprognose inzichtelijk gemaakt voor de regio. Tot 2030 groeit de regio bestaande uit zeven gemeenten tot 300.000 inwoners. De grootste verandering is de verdere toename van het aantal eenpersoonshuishoudens.

Het aantal alleenstaande huishoudens blijft de komende jaren flink groeien, met 11.600 extra huishoudens tot 2040. Dit komt neer op een groei van 26%. Overigens komen de Drechtsteden daarmee niet voor verrassende, nieuwe ontwikkelingen te staan. Het is een doorgaande ontwikkeling die aansluit bij de landelijk trend van meer alleenstaande ouderen. Dit geldt ook voor de geleidelijk groeiende bevolking. Deze bevolkingsgroei komt over 20 jaar tot stilstand doordat het aantal mensen dat sterft oploopt terwijl het geboortecijfer gelijk blijft.

De bevolkingsgroei doet zich naar verwachting vooral voor in de gemeenten Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht. De krimp gaat niet volledig aan de regio voorbij. In Papendrecht daalt de bevolking als geheel; in alle gemeenten neemt het aantal 20 tot 65-jarigen af en, bijna overal, daalt het aantal huishoudens 'paar zonder kinderen'.

Dit zijn de uitkomsten uit de prognose op hoofdlijnen. Wilt u meer weten? Klik dan hier.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht bij Bart van der Aa 078 770 3902