Spring naar inhoud

Van signalen naar strategie: Een provinciale trendverkenning

van signalen naar strategieWelke maatschappelijke opgaven komen er op de provincies af en hoe kunnen ze hier een goede bijdrage leveren? Over deze vraag sprak het Onderzoekcentrum Drechtsteden dit jaar met beleidsbepalers en trendwatchers in het openbaar bestuur. De trendverkenning 'Van signalen naar strategie' is het resultaat van een unieke samenwerking tussen OCD, JSO en Lysias.

De provincie vormt het vertrekpunt voor de trendverkenning, maar we zijn er van overtuigd dat de publicatie ook betekenisvol is voor andere overheden. In onze gespreksronde werd onder andere bevestigd dat maatschappelijke opgaven steeds minder het alleenrecht van overheden zijn. Meer en meer ontdekken ondernemers en burgers het vermogen om maatschappelijke opgaven adequaat op te pakken. Voor overheden betekent dit bijvoorbeeld dat de discussie verschuift van 'wie gaat er over?' naar 'wie doet er mee?'.

Grote beleidsdocumenten lijken niet de oplossing. Overheden zijn op zoek naar andere, nieuwe antwoorden. Het bewustzijn is er, en er komen soms verfrissende sturingsstrategieën uit de (provinciale) kokers. Benieuwd welke dat zijn? Onze trendverkenning vindt u hier.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Marius Bakx (078 770 3912)